Fikoç Eğitim ve Koçluk Platformunda Fikoçlar kurumuza özgü koçluk eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye’nin en yetkin koçları arasında yer almaktadırlar. Yıllardır Türkiye’ye derece öğrencileri yetiştiren kurumumuzda veliler ve öğrenciler güvenle yıl boyu koçluk desteği alarak geleceğe profesyonel destekle emin adımlarla yürürler.
Fikoç Eğitim ve Koçluk Platformu Kurucusu
2010 Yılında Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesinden mezun olmuştur. Yaklaşık 10 yıldır Eğitim Koçluğu yapmaktadır.
Eğer diğerlerinden farklı bir hayatının olmasını istiyorsan o halde fark oluşturacak bir şeyler denemelisin.
Bir gün uyandığında kendini çok yorgun ve huzurlu hissediyorsan işte bu doğru yolda olduğuna işarettir.
"Hani olur ya düşersen, haydi kalk! Hani olur ya yorulursan, haydi dinlen! Hani olur ya sıkılırsan, haydi sabret! Heyy! Korkacakbir şey yok inadından vazgeçme yeter:)"
"Erken uyandığın için evdekiler ışıktan rahatsız olabilir ya da yapışkan notların duvarların boyasına zarar verebilir, bırak söylensinler çünkü hayaller için haylazca adımlar gerek bazen."
Bir şeyi anlamanın en güzel yolu onu tecrübe etmek olabilir ama en akıllıcası tecrübe edineni dinleyip anlamaktır.
Gerçekçi olmak zorundayız. Bu yüzden +'larımız kadar -'lerimizi de bilmeye ihtiyacımız var.
"Eğer günün birinde birilerinin umudu olmak istiyorsan yitirilen her bir umuttan sorumlusun unutma! Vakit kaybına tahammülümüz yok, hemen harekete geçip umuda ortak olma vaktidir. "
Çalışma sürecinde bizimle misin? Kararsız kaldıysan "Yazı Tura" atabiliriz. Şansın %50 olur ama kendin karar verirsen % 100. Bence işini şansa bırakma.
"Çalışma sürecinde kendini çok mu yorgun hissediyorsun? O halde bir süre duraksayabilirsin ama asla vazgeçmemelisin. Çünkü insanı en çok yoran vazgeçtikten sonrasıdır."
"Şimdi desen ki, ""Hayallerim için çabalayıp başarmam gerek."" derim ki, ""21.yy'da sadece hayallerin için çabalamak çok bencilce olur. Düşün ki senden çok başkalarının senin hayallerine ihtiyacı var!"""
Sabah çok erken vakitte uyanıp ders çalışmaya başladığını düşünsene, rakiplerinin ise hala uykuda olduğu gerçeği aklına geldikçe yüzünde haylazca bir gülümseyişin belirdiğini görür gibiyim:)
Tırtılın kozasındaki esareti kelebek olup kanatlanana kadardır.
"Akranlarının başarılarını dinlemek canını sıkabiliyorsa başkalarına anlatabileceğin bir başarı hikayenin olması için çabalamak gerekmez mi?"
Peki, sessiz kalabilirsin! Peki, gülümsemeyebilirsin! Peki, çoğu defa hüzünlü takılabilirsin! Ama vakti geldiğinde herkesten çok konuşmayı, herkesten çok gülmeyi, herkesten çok eğlenmeyi isteyeceksin. Yeter ki buna değecek bir şeyler yap!
Konuları yetiştirebilir miyim, sorusunun cevabı çalışma hızın ve kalan zaman ile hesaplanabilir ama derece yapabilir miyim sorusu ancak hayatına kattığım tüm emeklerin şansla çarpımıyla bulunabilir.
Erteleme! Çalışmaya başlamak için her dafasında yeni bir tarih, her defasında yeni bir "Bundan Sonra" belirlemeyi bırakmak zorundasın. Çalışmaya başlamak için en iyi tarih bugündür.
"Ama sen benim ne kadar zor şartlarda yaşadığımı bilmiyorsun…" denir ya, kuşkusuz bilmiyorum ama şunu biliyorum: işte tam da bu yüzden can, tam da bu yüzden….
En etkili çalışmalarda yaşanan olumsuzluklar karşısında az yakınma, çokça 5N1K vardır.
Bir haftalık planlamada sabahın ilk vakitlerine paragraf sorusu çözmekle başlamalısın. İkinci seçenek ise uyumadan önce bunu yapmandır.
Sözel bir dersin çalışılmasından hemen sonra yine sözel çalışmak seni sıkabilir bu yüzden günlük planlamanda sayısal ve sözel dersleri ardışık çalışmak ders verimliliğine katkı sağlayacaktır.
Planlı çalışmanın ilk şartı: hedef belirlemek. Hedefler doğrultusunda plan yap!
Çalışma rutininde kesinlikle günlük mini tekrarlar ve haftalık genel tekrarlar olmalı.
Deneme çözmek için konuların tamamının bitmesini bekleme! Başlamak için %50'nin tamamlanması bile yeter.
Haftalık çalışma planı yaparken günlük çalışmalarına sadece ders adı yazmaktansa çalışman gereken dersin konusunu yazmalısın.
En sağlıklı çalışma planı içinde haftalık yarım gün ya da bir günlük dinlenme zamanının olduğu çalışma planıdır. Dinlenmek istikrarlı bir çalışmanın ön koşuludur.
Bana, "Öğrencilerin haftalık planlamalarını yarım bırakmalarının nedeni nedir?" diye sorulacak olursa ben de "Planda gün içinde uygulayamadıkları bir çalışmayı telafi etmek için bunu diğer güne çalışıp tüm düzeni bozmaları" derim.
Günlük planında, uyumadan önceki 20 dakikanı o gün içinde hangi dersten kaç soru çözdüğüne ve toplam çözülen soru sayısının kaç olduğunu hesaplamasına ayırmak yerinde olacaktır.
Bir planlamada her şeyi planlamaya kalkmaya çalışmak, yapılan planı başlamadan bitirir.
Günde kaç saat çalıştığından ziyade günde kaç saat verimli çalıştığın önemlidir.
Unutma! Başarılı olduğun konuları değil, başarısız olduğun konuları planlamalısın.
Paragraf ve problem bir elmanın iki yarısıdır. Özellikle de paragraf çözmek problem çözme yeteneğine katkıda bulunur. Bu nedenle problem ve paragraf testlerini bir arada çözmek çalışma verimliliğine bi hayli katkı sağlayacaktır.
Bir dersin konularının çalışılıp bitirilmesi büyüyen ağaç gibidir, ağacı susuz bırakırsan kurur. Test ve konu tekrarlarıyla sulamaya devam.
En akıllıca planlama herkes pes ettikten sonra daha da planlı çalışmaktır.
"Haftalık planlamanda her sabah uyandıktan sonra güne 5-10 dk. Seni sıkmayacak egzersiz haretleri yapmaya ayır. Egzersiz sinir kavşaklarının sayısını artırır, böylece beyinde daha fazla irtibat noktası yaratır ve yeni hücreler oluşmasına katkıda bulunur. "
"""Günde kaç saat çalışmalıyım?"" bu soru öğrencilerin sıklıkla sorduğu sorulardandır. Bu sorunun cevabına bir soru ile kaşılık veriyorum ""Günde kaç saat uyuyorsun?"" Yeteri kadar uyumak ve doğru uyanmak çalışma eşiğini belirler."
Planlı atılan her adım sabır ister. Sabırla ve inatla çalışırsan emeğinin karşılığını göreceksin.
Bir alışkanlıktan kurtulmak ve yeni bir çalışma alışkanlığı kazanmak istiyorsan onu 40 gün boyunca aralıksız uygulamalısın.
"Uzun paragraf sorularından korkma! Sorunun uzunluğu ile zorluğu çoğu zaman ters orantılıdır. Hani bazen böyle bir soru sayfanın tamamını kaplar ya işte o soru muhtemelen diğerlerine göre çok daha kolaydır."
Sorularla inatlaşma! Eğer soru seni 2 dk.'dan fazla uğraştırıyorsa yanına bir işaret koyup hemen başka bir soruya geç!