Eğitim Koçunun Görevleri Nelerdir?

Eğitim Koçunun Görevleri Nelerdir?

Bireyin kendi potansiyelini keşfetme, hedeflerini belirleme ve özgüven kazanmasına yardımcı olan eğitim koçunun genel sorumlulukları şunlardır;

Kişinin kendini tanıması ve hedeflerini belirlemesi için motivasyon sağlamak,

Belirlenen hedefe ulaşmada stratejiler belirlemek,

Plan ve program geliştirerek, plandaki sapmaları ve devamlılığı denetlemek,

Kişinin aile ve çevresi ile iletişimindeki aksaklıkları gidermesi için yol göstermek,

Bireyin ilgi ve yeteneklerini tespit ederek mesleki yönlendirme yapmak,

Okul ve sınavlardaki başarıların takibini sağlamak ve arttırılmasına yönelik çözümler üretmek,

Kaygı ve stres yönetimi yapmak ve bunlara neden olan durumları ortadan kaldırmaya çalışmak,

Kişinin öz disiplin ve özgüven kazanmasına yardımcı olmak,

Yaratıcılık ve farkındalık geliştirme ortamları yaratmak,

Eğitim teknolojilerinin etkin kullanımına dönük bilgilendirme yapmak,

Bireyin sosyal gelişimine katkıda bulunmak.

Kimler Eğitim Koçu Olabilir?

Eğitim koçu olmak isteyen öncelikle eğitime katılıp eğitim sonunda başarılı olmaları gerekir. Bu Sertifikayı almak isteyen kişinin öğrenciyle iyi iletişim kurması beklenir. Ayrıca empatik dinleme becerisine sahip olması gerekir. Öğrenci koşulu sertifikası almak isteyen kişiler bir ay boyunca bir eğitime girerler ve daha sonra ise başarılı sonuçlar ortaya çıktığında bu sertifikayı almaya hak kazanırlar. 

Öğrenci koçluğu eğitimine katılacaklar şu şekilde sıralanabilir:

Öğrenci koçluğu sertifikası ile takım koçluğu kurumsal Koçluk yapmak isteyenler

Okullarda eğitim ve öğrenci koçluğu yapmak isteyenler

Koçluk hizmeti vermek isteyenler

Öğrenci koçluğu sertifikası ile bireylere ve çocuklara hedeflerinde yardımcı olmak isteyenler

MEB öğretmenleri

Eğitim koçluğu sertifikası ile özel öğretim kurumlarında çalışanlar

Öğrencilerle iletişimini güçlendirmek isteyenler

Eğitim koçluğu sertifikası ile öğrencilere yol haritası belirlemede destek olmak ve fayda sağlamak isteyenler

Herhangi bir eğitim kurumunda çalışanlar

Eğitim koçluğu sertifikası ile Koçluk hizmeti vermek isteyenler

Bireylere hedefleri için yardımcı olmak isteyenler

Eğitim koçluğu sertifikası ile öğrencileri hedef belirleme ve başarıya ulaşma gibi kavramlarla tanıştırmak isteyenler

Öğrencilere yol haritası belirlemede destek olmak ve fayda sağlamak isteyenler

Öğrencilerle iletişimini güçlendirmek isteyenler katılabilir. 

Eğitim Koçu Faydalı Mıdır?

Eğitim koçluğu eğitim alanında hızla gelişen bir sistemdir. Bu sistemde öğretmen; öğrencinin sadece belli bir dersteki başarısının artmasına odaklanmaz. Öğretmen; öğrencisinin tüm derslerindeki başarısına odaklanan bir rehber öğretmendir. Öğrenciye en uygun çalışma programının hazırlanması ve bunun eksiksizce uygulanması en temel öğrenci koçluğu çalışmalarından biridir. Aynı zamanda öğrencinin sorun yaşadığı derslerindeki eksikliklerinin giderilmesi de bu sistemin en önemli özelliklerindendir.

Öğrencinin birey olarak içinde bulunduğu anda durduğu konum ile gelecekte durmak ya da olmak istediği durum veya konum arasındaki farkı en aza indirmeyi hedeflerken, bireyin hayatını ful potansiyelle yaşamasını sağlamak için erken yaşlarda verilen hizmettir. Bireyin kendine inanmasına, güçlü yönlerini kullanmasına yardımcı olur, başarılı yönlerini hatırlatır. Koçluğun temel işlevlerinden biri olan; strateji oluşturmak, bir eylem planı yaparak, kişinin yol haritasını çıkarmaya erken yaşlarda başlamasını sağlar. Bu nedenlere bağlı olarak oldukça faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Kısaca faydalarını şu şekilde sırayabiliriz;

 Eğitim Koçluğunun Faydaları 

 Öncelikle öğrenciye özgüven ve kendini keşfetme imkanı sağlar.

 Hedeflere kolay ulaşılmasını sağlar.

 Sosyal aktiviteler için daha geniş zaman sağlar.

 Tüm derslere yönelik kişiye özel öğrenme tekniği kazandırır.

 Okul derslerinde ve seçme sınavlarında yüksek başarı sağlar.

  Ders çalışma isteğinde kalıcı ve sistemli bir değişim sağlar.

 Yoğun ders çalışma yükünden ve temposundan sizi kurtarır.

  Konsantrasyon, dikkat ve algılama da sağlıklı bir yükseliş sağlar.

Online Eğitim Koçu Olur Mu?

Evet eğitim online eğitim koçluğu mümkün. YKS için eğitim koçluğu hizmeti görüntülü görüşme ya da telefon görüşmesi üzerinden dünyanın her yerine verilebilir. Burada önemli olan öğrencinin eğitim koçu ile rahat görüşebileceği bir ortamın sağlanmasıdır.

Çağımızda internetin artık oldukça yaygınlaştı ve öğrenme biçimlerinin de internete göre değiştiği bu dönemde öğrenci koçluğu da şekil değiştirerek online hal almıştır. Öğrenme biçimlerinin internet ortamına taşınması oldukça fayda sağlamıştır. Kimi kişiler bunun verimsiz olduğunu düşünse de verimli olduğunu düşünen de birçok insan vardır. Online eğitimler internet üzerinden olduğu için saat sıkıntısı yaşanmadan verimli eğitimler almaya yarayabilir. Günümüz çağında artık internetin hızlı bir biçimde yayınladığı ve öğrenciler arasında etkileşim de kalmak için kullanıldığı bir yöntemdir. Bu yöntemi etkin kullanarak öğrenciler isteklerini ulaşabilir ve çok daha fazla bilgi öğrenebilirler. Dijital eğitim lerin bir diğer güzel yanı ise öğrencilerin konuları tekrar tekrar dinleyip üzerinden geçmeleri için büyük olanaklı fırsat sağlamaktadır. Online koçluk ile öğrencilere daha fazla fırsat tanıma imkanı sağlanmış ve verimli bir eğitim gerçekleştirilmiş olacaktır. Online koçluk öğrenci koçluğunun yüz yüze değil de internet üzerinden belirli saatler içerisinde bir program dahilinde öğrenci ile temasa geçilmesi ile yapılır. Yüz yüze görüşmelerde olduğu gibi koç yine bu sefer burada internet üzerinden öğrenciyi takip edecektir ve onunla konuşarak durumuna el atacaktır. Öğrenci koçlarının her ne kadar birebir yan yana eğitimde olması öngörüldü de artık online koçluk daha çok fazla tercih edilir olmuştur.

Eğitim Koçu Her Yaşa Hitap Eder Mi?

Eğitim koçluğundan isteyen herkes faydalanabildiği gibi, bu işi yapmak isteyen herkes eğitimini alarak da olabilmektedir. Eğitim Koçluğu, öğrencilerin yardıma ihtiyaç duydukları anlarda, stres yönetimlerinde, kaygı ve endişe durumlarının ölçümü ve rahatlatılmasında yardımcı olacaktır ve ayrıca öğrencilere sınav gününe kadar motivasyon kaynağı olmaya, yol göstermeye devam edecektir. Eğitim koçluğundan, liselere giriş sınavlarına girecek kişiler, Üniversite giriş sınavlarına ( TYT, AYT ) ya da lisansüstü sınavlara (ALES) girecek kişiler faydalanabilecektir.

Nasıl Eğitim Koçu Olunur?

Kendini geliştirmek isteyen öğrenciler eğitim koçlarından danışmanlık alırlar. Ücretler ise seans şeklinde belirlenir. Eğitim koçu nasıl olunur konusunda öğrencilere gerçekten yararı olacak kişiler eğitim koçluğu bölümünden yararlanabilirler ve eğitimleri alarak sertifika edinirler. Özel kurumlar sayesinde koçluğun eğitimi alınır ve bolca öğrenci ile görüşülerek öğrencilerin psikolojisi anlanır. Eğitim koçları,

  • Sorumluluk isteyen bir meslektir ve bunun yanı sıra hoşgörü, sabır, iletişim becerisi gibi alternatif özellikler istenir.
  • Eğitim koçları öğrencilerle yakın bir ilişki kurar hem arkadaşı hem de öğretmeni gibi öğrencilere destek sağlar.
  • Sınav kaygısı, başarısızlık endişe gibi durumları maksimum seviyeye indirmeye çalışarak öğrencilere güven sağlar.
  • Öğrencilerin kendisini keşfetmesi sağlanır, özellikle sınav döneminde tamamen sınava odaklanması sağlanır.
  • Okul başarısı, dershane başarısı veya ev içi çalışmaları gözlemlenerek analiz yapılır.
  • Notları yükseltmek için çalışmalar yapılır, motivasyonu arttırmaya yönelik çalışmalar sağlanır.
  • Öğrencilere kendi cevaplarını vermez, tavsiye, öğüt sağlamaz sadece destek verir ve sürekli olarak motivasyon sağlar.

Kısacası eğitim koçları öğrencilerin hedefleri önemli olmadan hedeflerine ulaşmasındaki azmini sürekli destekler, yardımcı olur. Eğitim koçluğu seans ücretleri olarak belirlenir fakat öğrencilerin yıllık olarak bu imkanlardan yararlanması önemli olmaktadır. Eğitim koçları öğrencilerin öz disiplin ve özgüven oluşmasını sağlayarak destekler bu sebeple özellikle üniversiteye hazırlanan öğrencilerin bu önemli dönemde mutlaka bir eğitim koçu ile destek alması önemlidir.

Eğitim Koçu Ne Kadar Maaş Alır?

Eğitim koçluğu ücretleri bu hizmeti veren her kurum ve kişi adına değişmektedir. Her eğitim koçu farklı ücret tarifesi uygulayabilir. Eğitim koçu hizmeti veren firmalar genelde bu çalışmaları sözleşmelerle yönetirler. Bu yüzden eğitim koçluğu ücretleri değişmektedir.

Eğitim Koçu MEB’e mi Bağlıdır?

Eğitim danışmanlık merkezleri de diğer sertifika tabanlı merkezler gibi belirli bakanlık ve bölümlere bağlı olarak çalışmaktadır. Bu kapsamda eğitim danışmanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olarak çalışmakta olup eğitim danışmanlığı açmak isteyen kişiler bu bakanlık düzenleme ve kurallarına uygun olarak bürolarını açmak durumundadırlar. Danışmanlık merkezleri açılmadan önce fiks olarak düzenlenen bir şirket açma sürecinden geçilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda eğitim danışmanlığı merkezleri açmak isteyen kişi ve gruplar mali müşavir ve muhasebecileriyle görüşerek bu süreci yönetmeli ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurallarına uygun olarak eğitim danışmanlık kurumlarını yürütmelidir.

Eğitim Koçu Öğrencilerinden Ne Bekler?

Öğrencinin nasıl öğrenmesi gerektiğini öğrenmesini,

Öğrencinin öz disiplin kazanmasını,

Öğrencinin sınav kaygısını kontrol altına almayı öğrenmesini, 

Öğrencinin düzenli ders çalışma disiplinini kazanmasını,

Öğrencinin yeteneklerini ve geliştirmesi gereken yönlerini keşfetmesini,

Öğrencinin erteleme alışkanlığından kurtulmasını,

Tüm derslerde öğrenme performansını artırmasını,

Planlı, sistemli ve ilkeli çalışma alışkanlığı kazanmasını, 

Hedef odaklı çalışmasını,

Öğrencilerin hatırlama, düşünme, problem çözme ve akademik başarısını artmasını beklemektedir.

Eğitim Koçu Fiyatları Ne Kadar?

Sınava hazırlık aşamasında öğrencilerimiz kesinlikle rehberliği ve desteği hak ediyor. Bu zorlu süreçte öğrenciler bedenen ve ruhen yoruldular. Bu nedenle birçok öğrenci kendini işine adamış öğrenci koçları aramaktadır. Elbette öğrenciler; hem deneyimli hem de ekonomik olarak kendilerine en uygun antrenörü seçmek isterler. Günümüz verilerinde, eğitim ve öğrenci koçları ders başına 150 ila 450 arasında değişen maliyetler gerektirir. Seans genellikle 45 dakika ile 1 saat arasında sürer. Her bütçeye göre ve programın niteliğine göre fiyatları değişebilmektedir.

Eğitim Koçu ve Öğrenci Koçu Arasındaki Fark Nelerdir?

Öğrenci koçluğu; akademik yaşamda başarı becerilerini arttırma amacıyla öğrenci ile koç arasında kurulan işbirliğidir. Öğrenci koçluğunun amacı; öğrenciyi hedefleri doğrultusunda yönlendirmek, motive etmek ve onun bu süreç içinde yaşadığı zorluklarla baş etmesini sağlamaktır. Başarılı bir sporcu koçunun oyuncuları için yaptığı, hedeflere ulaşmada motivasyon odaklı çalışmaları, öğrenci koçu öğrencisi için yapar. Öğrenci koçu, öğrencinin hedeflere ulaşmasını destekler, öğrenme motivasyonunu arttırır, öğrencinin akademik çabalarını onuca ulaştırmasını sağlarken, ihtiyaç duyduğu becerileri geliştirir. Öğrenci Koçu, öğrenciye odaklanarak öğrenci ve aile ile birlikte öğrencinin başarma isteğini arttırıcı çalışmalar yapar. Çalışma programını oluşturur, çalışma ortamını düzenler, sorunlarıyla ilgilenir, öğrencinin okulu ile iletişim halinde ders başarısını takip eder. Birlikte ders çalışırlar, birlikte yaşamı paylaşırlar.

Eğitim Koçluğunda ise, motivasyon artırımı, ders çalışma performansının artırımı, konsantrasyon artırımı, özgüven artırımı, ders çalışma programlaması, aile içi iletişim problemlerinin çözümlenmesi, asabiyet ve ani parlama sorunlarının çözümlenmesi, eğitim koçluğunun faydaları, öğrenci nasıl öğrenmesi gerektiğini öğrenmesidir. Öğrenci öz disiplin kazanır. Öğrenci sınav kaygısını kontrol altına almayı öğrenir. Öğrenci düzenli ders çalışma disiplini kazanır. Öğrenci yeteneklerini ve geliştirmesi gereken yönlerini keşfeder. Öğrenci erteleme alışkanlığından kurtulur. Tüm derslerde öğrenme performansını artırır. Planlı, sistemli ve ilkeli çalışma alışkanlığı kazandırır. Öğrenci vizyon ve hedef odaklı çalışır. Bireysel farklılıklara değer verilmesini ve geliştirilmesini sağlar. Öğrencilerin hatırlama, düşünme, problem çözme ve akademik başarısını artırır. Öğrenme yetersizlikleri yerien öğrenme farklılıklarını anlamayı sağlar.

Eğitim Koçu Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Eğitim koçu olmak isteyen bir kişinin üniversitelerin ilgili bölümlerini tamamlamları gerekir. Ayrıca düzenlenen eğitim koçluğu ve eğitim danışmanlığı sertfika programlarına katılım başarı ile tamamlamaları gerekmektedir. Eğitim koçu olmak isteyenler eğitimi tamamladıktan sonra eğitim sonunda verilen sertfika alması gerekmektedir. Eğitim koçu öğrencilerin gelişmesini sağladığı için ve onların başarı elde etmesi için Psikoloji, Sosyoloji, Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik gibi sosyal bilimler ile ilgili bir üniversite bölümü okuyan kişiler ve öğretmenler bu meslekte daha avantajlıdır.