Sınav zamanı yaklaştıkça öğrencilerin üzerindeki baskı her geçen gün giderek artar. Öğrenciler TYT netlerini artırmaya yönelik olarak, çok daha fazla çalışmaya başlar. Bu dönemde TYT net arttırma öğrencinin en önemli hedefidir. Üniversite sınavından iyi bir puan almak isteyen adayların kafasında ise TYT netleri nasıl artar? Sorusu canlanır.
TYT öncesi öğrenciler kendisini değerlendirmek ve yakalamış olduğu seviyeyi görmek için çeşitli kurumlar tarafından düzenlenen deneme sınavlarına sürekli bir şekilde girerler. Çıkarılan netler belirli bir seviyenin üzerine çıkmamaya başlaması ile endişe hissi artmakta ve buna bağlı olarak umutsuzluk yaşanmaktadır.
TYT gibi son derece önemli bir sınavda netlerin belirli bir seviyenin üzerine taşınamamasının pek çok farklı sebebi olabilir. Sebeplerin en başında ise stres, kaygı ve dikkatsizlik gelmektedir.
Her şeyin en iyi ve doğru bir şekilde yapıldığı dönemlerde dahi netlerde stres kaynaklı dalgalanmalar yaşanabilir. TYT net artırma taktikleri arasında en şe yarayanı; netlerin düşmesinin önüne geçmektir ve bu duruma engel olmak için uygulanabilecek yöntemler bulunmaktadır.
TYT’de başarılı olabilmek için her derse yeteri kadar önem verilmelidir. Derslere verilen önem ve gerçekleştirilen çalışmalar ile beraber öğrencinin yapması gereken fiziksel ve duygusal etmenler şu şekildedir;
Stres sınavda karşınıza çıkabilecek en büyük sorundur. Stres nedeni ile pek çok soru yanlış yapılabilir ya da yanlış bir şekilde işaretlenebilir. Bu neden ile stres yönetimi hakkında bilgi sahibi olunmalı ve stresin kontrol altına alınması gerekir.
TYT net artırma amacı olan her öğrencinin odaklanma üzerinde önemle durması gerekir. Ders çalışırken ya da test çözerken dikkat dağıtıcı çevresel etmenlerden uzak durulmalıdır. Bireyi yormayacak ferah bir alanda ders çalışılmalıdır.
TYT netleri nasıl artar? Diye merak eden öğrencilerin zaman yönetim becerisini iyi bir şekilde geliştirmesi, sınavda alınacak olan sonucun çok daha iyi olmasına direkt katkı sağlar. Karşılaşılan sorunun ne kadar sürede çözülebileceğinin farkında olmak ve bir sonraki soruya ekstra zaman kazandırmak, öğrenciyi bir adım ileriye taşıyacaktır.
TYT’ye doğru ve disiplinli bir şekilde hazırlanmak için ders çalışma tekniklerinden faydalanmak son derece önemlidir. Bu sayede soruları çok daha kolay ve hızlı bir şekilde çözebilirsiniz.
Farklı yayınevlerine ait kaynaklardan faydalanarak, farklı soru tipleri ile karşılaşılır. Bu sayede soru çözme becerisinin artırılması sağlanır.
Çeşitli kurumların yaptığı ya da bireysel olarak gerçekleştirilen deneme sınavlarının sonuçlarının ayrıntılı bir şekilde ele alınması ve nerelerde hata yapıldığının farkında olunması oldukça önemlidir. Öğrenci bu sayede eksik olduğu kısımları görür ve bu eksiklikleri gidermek için gerekli gayreti sarf eder.
TYT netleri nasıl artar? Noktasında öğrenciler gerekli çalışmayı yapmakta ve bilinen doğruları elinden geldiğince uygulamaktadır. TYT netinin artırılması ve istenilen hedefe ulaşılabilmesi için alanında uzman derece öğrencisi eğitim koçları ile oldukça kaliteli hizmet sağlayan Fikoç tecrübesinden faydalanılmalıdır.
Alınacak olan koçluk hizmeti ile öğrenci hedefleri doğrultusunda sistemli bir şekilde çalışır. Eğitim koçu tarafından belirlenen stratejileri ve yöntemleri etkin bir şekilde kullanır. Öğrenci ailesi ve sosyal çevresi ile çok daha sağlıklı iletişim kurar. Öğrencinin özgüveni ve problem çözme becerileri artar. Öğrencinin disiplinli bir şekilde hedefe odaklanması sağlanarak, kendisini geliştirecek her ortama girmesi sağlanır.
Alanında son derece başarılı ve girdikleri sınavda derece yapmış öğrenci kadrosu ile Fikoç yüzlerce öğrenciye hizmet sağlayarak onların diğer öğrenciler ile arasındaki makas farkını açmasına yardım eder.
2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2023-YKS), 17-18 Haziran 2023 tarihlerinde yapılacaktır.
Temel Yeterlilik Testi (TYT), ise 17 Haziran 2023 tarihinde yapılacaktır.
Öğrenci öncelikle hangi alanda başarılı ise o alandan başlaması motivasyon açısından en doğru olandır. Puan getirisi olarak baktığımızda genel olarak sayısalcı adayların öncelikle Matematik ve Fen testinden başlayıp sonra da Türkçe ve Sosyal bilimler testine devam etmelidir. Eşit Ağırlık öğrencisi önce Matematik ve Türkçe testlerinden başlayıp sonra da Fen ve Sosyal Bilimler testiyle devam etmeleri puan getirisi bakımından avantajlı olacaktır. Sözel alanındaki öğrenciler için Türkçe en çok puan getirecek testtir. Daha sonra Sosyal Bilimler ve daha sonra da Matematik ve Fen Bilimleri testi gelmektedir. Meslek liseli adaylar bölümüne yönelik puan getirecek derslerden başlamaları avantajlarınadır.
Yeni net kuralı ile birlikte eğer Türkçe veya Matematik testlerinin herhangi birinden 0.5 net yapmazsanız puanınız hesaplanmaz. Mesela Türkçe testinden hiç netiniz yok fakat matematik testinden 0.5 net veya üzeri netiniz var puanınız hesaplanır.
TYT 150 puan için 14-16 net yapmak gerekir. 14 sosyal bilimler ya da 15,25 matematik neti ile TYT barajını geçmek mümkün. Her testten 3,75 net yaparak 15 net ile TYT barajını geçmek mümkün. 8 Türkçe 7 sosyal bilimler neti yaparak barajı geçmek mümkündür. 8 Matematik neti bunun için yeterli olacaktır.
TYT 150 puan için 14-16 net yapmak gerektiğini söylemiştik. 14 sosyal bilimler ya da 15,25 matematik neti ile TYT barajını geçmek mümkün. Her testten 3,75 net yaparak 15 net ile TYT barajını geçmek mümkün. 8 Türkçe 7 sosyal bilimler neti yaparak barajı geçmek mümkün. TYT'de 16 net yapan bir kişi 150 puan barajını kesinlikle geçiyor.
TYT Netlerini Yükseltmek İçin Hangi Kaynaktan Yardım Alınmalı?
TYT netlerini artırmak için en iyi kaynakları bu şekilde sıralayabiliriz;
Özellikle güzel konu anlatımları ile de bilinen Palme yayınları Fen bilimleri TYT soru bankası kitabı fen bilimleri alanında sizleri TYT ‘ye hazırlayacak en iyi TYT kitabı olabilir. Genellikle öğrencilerden denemelerinin zor olduğunu duysak da bu kitap soru bankaları arasında belki de en iyisi olabilir.
Yaklaşık 500 sayfadan oluşan geometri soru bankası kitabımız geometride bulunan bütün konu başlıklarından sorular içermektedir. Bu açıdan diğer türevleri arasında en kapsamlı yayınlardan biridir.
Uygun fiyatta sağlam bir matematik soru bankası arıyorsanız 3D Yayınlarının bu kitabı sizin için uygun olabilir. Özellikle içerisinde bulunan tüm soruların video çözümlü olduğunu düşünürsek başlangıç seviyesinde olan arkadaşlar için TYT test kitapları arasından en iyi yayın olabilir.
Genellikle sayısal soruları yapan ama sözel sorularda zorlanan arkadaşlarımızın bu kitaba bakması onlara yardımcı olabilir. Bu kitaba öğrenciler %15 indirimli ve online olarak da ulaşabilirler. Kitap için öğrenci yorumlarını da incelerseniz kesinlikle çözülmeli gibi sözleri çokça duyarsınız.
TYT kitapları başlığı tüm derslerin bir arada verildiği ve kaliteli olan çok az kitap vardı. Bu kapsamda bu kitap bir fiyat performans ürünüdür. Kitap fizik, kimya biyoloji, tarih ve coğrafya konusunda yeni nesil yaklaşık 3000 tane soruya sahiptir.
Her yıl kendini yenileyen ve gelişen Üç Dört Beş yayınları 2023 yılını da matematik açısından boş geçmedi. İçerisinde kolay, orta ve zor sorular barındıran kitap Üniversite sınavı için mutlaka çözülmesi gereken kitaplar arasında olmalıdır.
Benim Hocam yayınları TYT test kitapları setinin bir parçası olan bu kitap tamamı çözümlü bir soru bankasıdır. Matematik alanında netlerimi arttırmak istiyorum diyorsanız bu kitabı çözüp öyle sınava girmenizi tavsiye ederim.
Birçok matematik soru bankasından bahsettiğimiz bu bölümde bu kitabı es geçsek herhalde hata yapmış olurduk. Üniversite sınavına hazırlamanızda özellikle en zorlandığımız matematik sorularına aşinalığınızı arttıracak ve sizi sınava hazır hale getirecek Bilgi Sarmalı yayınlarının TYT Matematik Soru Bankası kitabına da bakmanızı tavsiye ederiz.
Türkiye’nin en iyi eğitim markası olma misyonu ile yola çıkan çözüm grubu sahip olduğu 25 yıllık tecrübe ile çok güzel bir matematik soru bankası çıkarmıştır. Sahip olduğu tecrübeli öğretmenler sayesinde sınava uygun soru tarzını bu kitapta toplama görevini çok iyi şekilde yerine getirmişler.
Etkili matematik piyasada yeni olmasına rağmen kitapta yer alan soruların yeterli seviyede olduğu görülmektedir. Ayrıca kitap zor ama öğretici tanımına son derece uymakla beraber videolu soru çözümü seçeneklerine de sahiptir.
Hayatımıza youtube videolarında konu anlatımı ile giren Şenol Hoca’nın kitabı başlangıç seviyesinde olan veya matematik netleri kötü gelen arkadaşlar için uygun bir kitaptır. Bu kitap ile belli seviyeye gelebilir ve netlerinizi arttırabilirsiniz.
Ben matematik hakkında bir şey bilmiyorum nereden başlasam diye soruyorsanız Doktrin yayınlarının bu kitabı sizlere yardımcı olacağını düşündüğümüz bir kitaptır. Kitap içerisinde kısa kısa konu özetleri de barındırmaktadır.
Belki de en iyi TYT yayını olan Karekök yayınları sahip olduğu zor sorular ile öğrenciyi düşündürüyor ve bu düşündürme sonucunda en zor soruları bile yapacak hale getiriyor. Uzun yılların vermiş olduğu birikim ve tecrübe ile birçok öğrencinin üniversite sınavına hazırlanmasını sağlayan Karekök yayınlarının TYT Matematik Soru Bankası kitabı sizler için yeni bir challenge olabilir.
Adaylar, en az 180 ve üzerinde puan aldıklarında, ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapma hakkını elde edebilecektir. TYT'de 150 Puan Barajını Geçmek İçin Kaç Net Yapmak Gerekiyor? TYT'de 150 puan barajını aşmak isteyen bir öğrencinin en az 16 net yapması yeterli olacaktır.
Konu eksikleriniz olduğu için netleriniz düşükse, eksik olduğunuz konulara çalıştığınız takdirde bu konulardan çıkan soruları çözebilecek hale geleceğinizden netleriniz artacaktır. Fakat konu eksiğiniz olmamasına rağmen de TYT netleriniz artmıyor olabilir.
Bu noktada öncelikle şunu belirtmeliyim ki: TYT netleri doğrusal bir grafik izlemez. Arttığı dönemler olur, sabit kaldığı dönemler olur, bazen de netleriniz düşer. Netlerin konuları bilmemize rağmen sürekli artmama sebebi, TYT ‘ nin bilgiyi sorgulamaktan çok hızı ve pratikliği ölçmesidir. TYT’yi AYT’den ayıran yön, TYT’ de soru başına düşen süre daha az olduğu için, pratikliğin çok daha önemli olmasıdır. Yani konuları ne kadar iyi bilirseniz bilin, netleriniz artmayabilir. Çünkü TYT sınavında konuyu bilmeniz yetmez; bunun yanında süreyi yetiştirebilmeniz, süreyi yetiştirebilmek için de soruyu hızlı anlamanız ve pratik olmanız gerekir.
Yani matematikte herhangi bir konuyu üç soru bankasından anlayarak çözmüş olsanız bile o konuda yanlışınız çıkabilir. Çünkü sorular ileri derecede yorumlama ve sınav anında riski yönetme becerisi gerektiriyor. Riski yönetme becerisi kısmını biraz detaylandırmak istiyorum: TYT’ de bir soruyu çözerken sadece çözdüğünüz soru ile uğraşmış olmuyorsunuz; o sorudan önceki boşlarınız aklınızın bir köşesinde oluyor, süre yetiştirme kaygısına kapılıyorsunuz, bir yandan da soruya konsantre olmaya çalışıyorsunuz. Soruyu hedeflediğinizden daha uzun bir sürede çözdüğünüzde ya da çözemediğinizde ise paniğe kapılıyorsunuz. Bu da stres yapmanıza, sınav konsantrasyonunuzun etkilenmesine vs. sebep olabiliyor. Girdiğim birçok TYT denemesinde bahsettiğim durumları yaşamış birisi olarak söylüyorum ki, TYT’ de başarmanın yolu sınav esnasındaki “Her şey kontrolüm altında.” Diyebileceğimiz şekilde kendinden emin olmaktan geçiyor. Sınav esnasındaki bu kendinden eminliği sağlamak da TYT konularına çok sağlam çalışmaktan, üzerine de bu konulardan kaliteli ve zor soruları süre tutarak çözmekten yani emek vermekten geçiyor.
TYT’ye hazırlanırken deneme sınavlarına oldukça büyük önem verilmelidir. Girilecek olan sınavın birebir aynısı olan deneme sınavları, öğrencinin kendini değerlendirmesi açısından önemlidir. Bu sınavlar neticesinde öğrenci TYT net arttırma için izlemesi gereken yolu belirler ve çalışmalarını o belirlediği yol çerçevesinde şekillendirir.
TYT netleri nasıl artar? Noktasında öğrenciye önemli görevler düşmektedir. Öğrenci öz veride bulunarak düzenli bir şekilde derslerine çalışmalı ve sınava en iyi şekilde hazırlanmalıdır. Bunun için öğrencinin yapması gerekenler başlıca şu şekildedir;
Her gün gerçekleştirilecek olan bu çalışma ile öğrenci, paragraf sorularında giderek profesyonelleşmeye başlar. Bu çalışma ayrıca öğrencinin okul hayatına da oldukça büyük katkı sağlar. Öğrencinin anlama kapasitesi gelişir ve bu sayede öğrenci hız kazanır.
TYT matematiğin neredeyse yarısını problem soruları oluşturmaktadır. On ve üzeri olarak karşılaşılan bu problemleri hızlı ve doğru bir şekilde çözmek için her gün düzenli bir şekilde belirli sayıda problem sorusu çözülmelidir.
Girilen her deneme sınavı, öğrencinin kendisini görmesi açısından büyük önem taşır. Ancak bundan çok daha önemli olan ise öğrenci denemeler sayesinde sınav alışkanlığı kazanarak gereksiz stres ve kaygıdan uzaklaşır ve sınavı çok daha rahat bir psikoloji ile bitirir.
Size hedeflediğiniz bölümü kazandıracak olan doğru cevapladığınız sorular değil, yanlış yapıp doğru çözümünü öğrendiğiniz sorulardır. Bir sorunun nasıl çözüldüğünü öğrenmek aslında bir konuyu tekrar etmektir. Mutlaka yapamadığınız soruların çözümüne bakın.
YKS Sınavına hazırlanmaya başlamadan sınavda karşınıza çıkacak konuların hangileri olduğunuzu detaylı bir şekilde öğrenerek sizlerin disiplinli ve programlı bir şekilde çalışarak rakiplerinizin bir adım önünde bu yarışa başlayabilirsiniz.
Makalemizde birinci olarak sizlerle TYT Türkçe Konuları listesini adaylarla paylaşmak istiyoruz. Hazırladığımız bu liste üzerinden dil bilgisi ve anlam bilgisi konularını da detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
KONULAR
YKS Sınava hazırlanmadan önce sınavda karşınıza çıkacak ve hangi konulardan sorumlu olduğunuzu bilmekte sizler için bir çok fayda bulunmaktadır.